
NOTICE TO ALL U. S. MASTERS SWIMMING MEMBERS 

 

June 1, 2009 

 
The following U.S. Masters Swimming’s official interpretation of Swimwear rule 102.14 

was published March 26, 2009.  These USMS interpretations have not changed and will 

remain in place until further notice.  While USA Swimming chose to modify their rules, 

U.S. Masters Swimming has chosen to maintain its rules and interpretation until FINA 

has completed its processes and informed us of its interpretation as it applies to Masters 

Swimming.  While our policy remains unchanged during this interim period, there is new 

information in the questions and answers following the interpretations. 

 

#1. USMS SWIMWEAR INTERPRETATION 

FINA approval or rejection of new swimsuits introduced after September 30, 2007, 

will be accepted by U.S. Masters Swimming for USMS sanctioned and recognized 

competition.   
 

The following interpretation regarding the use of two suits during competition was also 

published March 26, 2009.   

 

#2. USMS SWIMWEAR INTERPRETATION 
 

For purposes of Article 102.14 of U.S. Masters Swimming Rules of Competition, 

Swimwear, the use of more than one swimsuit at a time during any USMS 

sanctioned or recognized competition is prohibited.  
 

 

QUESTIONS & ANSWERS: 

 
1. Question: Can I wear a regular racing suit that is not a body suit?  

Answer: Yes, suits introduced prior to September 30, 2007, are legal for U.S.M.S. 

competition. 

 

2. Question: Can I still wear my LZR or TYR Tracer at meets including long course 

meters meets? 

Answer: Yes, because at least some of the LZR and the TYR Tracer models are on the 

new list of FINA-approved suits that was published May 19, 2009, and none of these 

suits are on the not-approved list.  All LZR and TYR suits are legal at least until the 

retesting is completed.  (We have not seen the official list of suits being retested, so we 

don’t know if there are models of these suits included.) 

 

3. Question: Why don’t I see the new suit I bought on the new list of FINA-approved 

suits? 

Answer: There are 136 suits that are currently being retested by FINA.  The target date 

for those results is June 19, 2009.  The suits are being retested under the new system for 

buoyancy (no more than 1 Newton), material (no thicker than 1 mm), and construction 



(no trapping of air), just to mention a few criteria.  At the point of publication of those 

results, the USMS Rules Committee will consider those test results.  

 

4. Question: How will this impact Masters competitors?   

Answer: That suit you bought after September 30, 2007, is legal at this moment, but it 

could be reconsidered by the USMS Rules Committee after the next FINA-approved 

swimsuit list is published.  Regardless of the upcoming new list, that old Fastskin or 

similar suit that you have will be legal since it was introduced prior to September 30, 

2007.   

 
5. Question: My coach is forcing me to swim the 1650 Free as a training swim. Can I 

wear a drag suit over my jammers?  

Answer: No.  Although wearing an extra drag suit may not be perceived as having an 

advantage, the interpretation is that only one swimsuit is permitted.  

 

6. Question: Does “one suit for competition” mean I can only wear one suit for the whole 

meet? 

Answer: No.  You can change suits during the meet, but you can only wear one suit at a 

time.  This restriction applies only to the actual races (competition).  You can wear more 

than one suit during warm-up and warm-down.  This restriction applies to all types, 

makes, and models of swim suits, but it is not intended to apply to athletic supporters or 

modesty type wear (a single pair of “briefs” or “bikini bottoms or top” or a sports bra 

worn to ensure modesty and privacy). 

 

Feel free to contact me with any questions.  

 

Kathy Casey, Chair  

U.S. Masters Swimming Rules Committee 

rules@usms.org    

 


